Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt, vakıf arazisi üzerinde 26 bin işgalci bulunduğunu belirtirken, kurumun gayri menkul sayısının 178 binden fazla çok olduğunu söyledi.
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Beyazıt, 2006 Vakıf Medeniyeti Yılı'nda gerçekleştirilen faaliyetleri ve Vakıfların geldiği son noktayı bir basın toplantısıyla açıkladı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün gayri menkul sayısı, zeytin ağacı sayısı, bağ-bahçe sayısı olarak Türkiye'deki en zengin kurumlarından olduğunu söyleyen Beyazıt, ancak bunların gayri menkullerin sayısının şimdiye kadar gerçeğinden daha az olarak bilindiğini anlattı. Beyazıt, 203 bin olarak tespit edilen gayri menkulün arşivlerin taranması ve uydu fotoğraflarının çekilmesi sureti ile ortaya çıkarıldığını dile getirdi.
Beyazıt, 26 bin işgalciden de içinde geçmişe dönük kiraların da bulunduğu kira bedellerinin alınmaya başlandığını söyledi.
Beyazıt, vakıf arazisi üzerinde oturup da kira ödemeyen kimsenin kalmayacağını belirtti.
Göreve geldiğinde vakıf eseri sayısının 9 bin olduğunu belirten Beyazıt, yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'nin dört bir tarafında şimdiye kadar 18 bin 500 adet vakıf eseri olduğunu ortaya çıkardıklarını anlattı. Bu rakamın artabileceğine işaret eden Beyazıt; ?Genel Müdürlük şimdiye kadar nerede, ne kadar gayri menkulü olduğunu, kaç tane vakıf eseri olduğunu bilmeyen bir kuruluştu? dedi.
Beyazıt son üç yılda, 1111 tarihi eserin restore edildiğini, 650 milyon YTL'lik yatırım yapıldığını, 40 bin kişiye istihdam sağlandığını, 19 Milyon YTL yıllık kira bedeli sağlandığını, 240 milyon YTL'lik de kümülatif kira bedeli anlaşma yapıldığı bilgisini verdi.
Beyazıt, kurumun devletten bir kuruş para almadan, bu gelirleri kullanarak, 82 bin aileye sıcak yemek servisi, 75 bin aileye kuru gıda yardımı, 3 bin öğrenciye burs imkanı ve binlerce kişiye de muhtaç maaşı sağlandığını anlattı.
Beyazıt, 2007 yılında da 750 tarihi eserin onarılacağını, sıcak yemek ve kuru gıda yardımı yapılacak ailelerin sayısının 100 bine çıkarılacağını, burs verilen öğrenci sayısının ise 5 bine çıkarılacağını söyledi. Beyazıt; ?Bütün bu yardımlar için ne devletten bir kuruş alıyoruz ne de cebimizden ödüyoruz. Tüm bunlar ecdadımızın bize bıraktığı vakıf medeniyeti sayesinde gerçekleştiriliyor? diye konuştu.
Beyazıt, vakıflara ait taşınmazların yap-işlet-devret modeli ile yatırımcılara verildiğini bu sayede, otel, okul, hastane, dershane, otopark, alış-veriş merkezi gibi gelir getiren yerlere dönüştürüldüğünü belirtti.
Beyazıt; ?Formula 1 yarış pistinin bulunduğu arazi bile bize ait olmasına rağmen işgal altındaydı. Şimdi bir burayı alıp 20 yıllığına ihale ettik. Aylık 3 bin dolar kira alıyoruz, bu bedeli 30 bin dolara çıkaracağız? dedi. imitasyonlarının takılacağını anlattı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder