Memur Sitelerinden Son Haberler:

12/04/2006

4 yeni üniversite daha geliyor

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu. Tasarı 4 yeni üniversitenin kurulmasını öngörüyor.
''İstanbul Aydın'', ''Acıbadem'', ''İstanbul Arel'' ve "İzmir" adlarıyla 4 vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından ''İstanbul Aydın'', Acıbadem Eğitim ve Sağlık Vakfı'nca ''Acıbadem'', Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından ''İzmir'' ve Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfınca da ''İstanbul Arel'' isimleriyle vakıf üniversitesi kurulmasını öngörüyor. Tasarının gerekçesinde, Anayasanın ilgili maddesinde, kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversitelerin kanunla kurulacağı, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumlarının kurulabileceği hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

''Yükseköğretim, eğitimin pahalı bir kademesi ve yarı kamusal bir hizmettir. Yükseköğretim maliyetinin tamamına yakın bölümünün devletçe karşılanması anlayışı büyük boyutlarda maddi kaynak gerektirmektedir'' denilen gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

''Anayasamız, özel girişimcilerin üniversite kurmalarına imkân vermezken, kazanç amacına yönelik olmamak koşuluyla vakıfların üniversite kurmalarına imkân sağlamaktadır. 21. Yüzyılın bilgiyi üreten ve etkin kullanan saygın ülkeleri arasında yer alabilmemiz, özellikle yükseköğretimde nicelik ve nitelik açısından sağlayacağımız başarıyla mümkün olabilecektir. Türkiye çok genç nüfusa sahip olup, bu genç nüfusun yükseköğretime önemli bir talebi bulunmaktadır. 1986 yılında 426 öğrenci ile eğitime başlayan vakıf üniversitelerinde 2005-2006 eğitim-öğretim yılı itibarıyla ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında 108 bin 323 öğrenci öğrenim görmektedir. Devlet kaynakları ile değil kendi öz kaynakları ile kazanç amacı olmaksızın vakıflar tarafından kanunla kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf üniversiteleri Türk yükseköğretiminin ayrılmaz bir parçasını ve önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.''

Gerekçenin son bölümünde ise Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da ''İstanbul Aydın Üniversitesi'', Acıbadem Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da ''Acıbadem Üniversitesi'', Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İzmir'de ''İzmir Üniversitesi'' ve Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da ''İstanbul Arel Üniversitesi'' adında vakıf üniversitelerinin kurulmasının, yükseköğretime önemli bir katkı sağlayacağı ifade edildi.

İKİLİ ANLAŞMALAR

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti ile Fildişi Sahili (Kotdivuar) Cumhuriyeti arasında ekonomik ve teknik işbirliği anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti arasında sosyal güvenlik sözleşmesi ile Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti Arasında Hukuki, Ticari ve Cezai Konularda Adli İşbirliği Anlaşmasının onaylanmasına ilişkin üç ayrı yasa tasarısı da TBMM Başkanlığına sunuldu.

Hiç yorum yok: