Memur Sitelerinden Son Haberler:

1/11/2007

Ziraat Mezunlarının %40'ı işsiz

Adana Valisi Cahit Kıraç, Avrupa Birliğine giriş sürecinde, en sancılı geçeceği düşünülen sektörün tarım olduğunu belirterek, bu süreçte üniversitelere ve ziraat fakültelerine çok büyük görev düştüğünü söyledi.
Ziraat öğretiminin başlamasının 161. yılı ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesinin kuruluşunun 40. yılı nedeniyle düzenlenen törende konuşmacılar ziraat mühendislerinin ve tarım kesiminin sorunlarını dile getirdi. ÇÜ Mithat Özsan amfisinde düzenlenen toplantıda konuşan Adana Valisi Cahit Kıraç, Avrupa Birliğine giriş sürecinde, en sancılı geçeceği düşünülen sektörün tarım olduğunu belirterek, bu süreçte üniversitelere ve ziraat fakültelerine çok büyük görev düştüğünü söyledi.

Üniversitelerin ülkenin geleceğini şekillendiren önemli ve özerk kurumlar olduğunu dile getiren Vali Kıraç, üniversitelerin bu amaca ulaşmak için bilgi ürettiğini kaydetti. Üretilen bilgilerin toplumsal gerçeklerle örtüşmesi için, toplumsal ihtiyaçların iyi gözlemlenip, eğitimin de bu doğrultuda güncelleştirilmesi gerektiğini ifade eden Kıraç, "Aksi takdirde üretilen bilgilerin aktarma süreci tamamlansa da, topluma yarar sağlama işlevinden yoksun kalabilir" dedi.

Kıraç, Çukurova Kalkınma Ajansına 3 bin YTL maaş ödeyecekleri uzam alımı için müracaat eden ziraat mühendislerinin hiçbirisinin şartlarının uymadığını söyledi.

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'da ziraat mühendislerinin sorunlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çözebileceğini kaydetti.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut'ta iki yıl önce başlattıkları bir çalışmayı tamamladıklarını ifade etti. Bu çalışma neticesinde bugüne kadar mezun olan 85 bin ziraat mühendisinden 5 binin vefat ettiğini belirterek şunları söyledi: "Hayatta olan ziraat mühendislerinin de yüzde 407i işsiz. Ülkede mühendis ve mimarların istihdamına dönük yatırım yapılmadığı için işsizlik yüksek öğrenim görenler için bir kader haline geldi."

Barut, tarım alanlarının da büyük bir kısmının yerleşim ve sanayi tesislerinin tehdidi altında bulunduğunu da kaydetti.

Hiç yorum yok: