Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sözleşmeli öğretmenlerin ilgili mevzuata ve hizmet sözleşmesinde belirtilen hukuka aykırı davranışlarda bulunmadıkları sürece sözleşmelerinin feshedilmeyeceğini ve her yıl yenileceğini bildirdi. Çelik, sözleşmeli öğretmenlerden askerlik görevini yapmak üzere ayrılanlar ile doğum sonrasında isteyenlere uzun süreli aylıksız izin verilebilmesi, kimlik kartı verilmesi ve öğretmenevlerinden kadrolu öğretmenler gibi yararlandırılmaları ile diğer sosyal hakların sağlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Bakan Çelik, CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in sözleşmeli öğretmenlerin özlük haklarına ilişkin verdiği soru önergesini yanıtladı. Çelik, sözleşmeli öğretmenlerde devlet memuru olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar yanında, öğretmen olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar olduğunu belirterek, bunların ödev, hak ve yükümlülüklerinin emsali kadrolu öğretmenler ile aynı olduğunu belirtti. Bakan Çelik, 2006 yılı için ücretin brüt bin 75 YTL olduğunu, yapılan artışla ücretlerin yüzde 2.32 oranında artırıldığını ayrıca 82.5 YTL ek ödemeden de yararlandırılarak ücretlerin her ayın 15'inde peşin olarak ödendiğini bildirdi. Sözleşmeli öğretmenlerin aylık karşılığı ders görevini doldurduktan sonra girmiş oldukları her ders saati için ayrıca ek ders ücreti ödendiğini ifade eden Çelik, yarıyıl ve yaz tatillerinde izinli sayıldıklarını ve hastalık, mazeret, doğum izni ve süt izni haklarının da bulunduğunun altını çizdi. Bakan Çelik, sözleşmelilere hastalık izinlerinde 30 güne kadar olmak üzere diğer izin sürelerinin tamamında da aylıklarının ödenmeye devam edileceğini vurguladı. Disiplin suç ve cezaları yönünden emsali öğretmenler için uygulanan cezaların sözleşmeliler için de geçerli olduğunu kaydeden Çelik, bu yönlerden 657, 1702 ve 4357 sayılı kanun kapsamında oldukları belirtti. Görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında belirlenen norm kadrolar ile ilişkilendirileceklerinden, açık oluşmaması durumunda kadrolu öğretmen atamasının yapılmayacağını belirten Çelik, eş ve sağlık durumu özrü nedeniyle görev yeri değişikliği isteklerinde, kadrolu öğretmenler için uygulanan sürecin sözleşmeli öğretmenler için de uygulanacağını bildirdi.
Bakan Çelik, sözleşmeli öğretmenlerin askerlik görevini yapmak üzere ayrılanlar ile doğum sonrasında isteyenlere uzun süreli aylıksız izin verilebilmesi, kimlik kartı verilmesi ve öğretmenevlerinden kadrolu öğretmenler gibi yararlandırılmaları ile diğer sosyal hakların sağlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini ve sonuçlandığında kamuoyuna duyurulacağını bildirdi. Bakan Çelik sözlerine şöyle devam etti:
"Ödev, hak ve yükümlülükleri ile sosyal hakları bu şekilde güvence altına alınan sözleşmeli öğretmenlerin öğretmenlik görevinin gereklerini yerine getirdikleri, ilgili mevzuatta ve hizmet sözleşmesinde belirtilen hususlara aykırı davranışlarda bulunmadıkları sürece sözleşmeleri feshedilmeyecek ve her yıl yenilebilecektir. Bu nedenle de istekleri dışında herhangi bir zamanda görevlerine son verilmesi söz konusu olmayacaktır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder