Memur Sitelerinden Son Haberler:

11/27/2006

Sözleşmeliye ücret aldatmacası

Geçici işçilere "kadro" sözü veren hükümet, diğer yandan sözleşmeli personelin maaşını asgari ücret düzeyine indiriyor.

Kültür Bakanlığı'nda çalışan 2 bin 500 sözleşmeli personele bir hafta geçmesine karşın ücretleri ödenmedi, üstüne de yeni yıldan önce maaşlarının net 380 bin YTL'ye düşürüleceği bildirildi. Çalışma Bakanlığı, kamuda çalışan 207 bin 892 geçici işçinin bir bölümünü "sözleşmeli", bir bölümü de "sürekli işçi" statüsüne geçirilmesi için çalışma başlatmıştı. Bu çalışmanın öncesinde yapılan bu uygulama, "işçilerin bezdirilerek, işten ayrılmalarının yolunu açmak ve yeni işçiler almak" olarak yorumlandı.

Temmuz ayında yayınlanan genelgeyle belediyeler, il özel idareleri ve kamu kurumlarına sözleşmeli personel alımı durdurulurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçici işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmaları tamamladıklarını duyurdu. 207 bin geçici işçiye kadro sözü verilirken, çeşitli kamu kurumlarında farklı uygulamalar ortaya çıkmaya başladı. Kültür Bakanlığı'nda çalışan ve maaşlarını döner sermayeden alan işçilerebir haftadır maaşlarının ödenmediği bildirildi. Bakanlık çalışanlarına maaşlarının yılbaşı itibariyle asgari ücret düzeyine çekileceği bildirildi. Aralarında bir yıldan on yıla kadar çalışma süreleri bulunan sözleşmeli işçiler, "Kadro sözü verilmişti. Şimdi gitmemiz için ellerinden gelenleri yapıyorlar" diyerek isyan ettiler. Çalışanlar, hükümetin böyle bir kararla, kendilerini istifaya zorladığını, seçim öncesi AKP'ye yakın isimlere yeni iş alanı yaratılmak istendiğini söylediler.

TEKNİK HAZIRLIKLAR BİTTİ

Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın kaldırılacağını söylediği geçici işçilikle ilgili teknik hazırlıklarda da son aşamaya gelindi. Kamuda çalışan yaklaşık 208 bin geçici işçinin bir bölümü sözleşmeli, bir bölümü de sürekli işçi statüsüne geçirilecek. Büro personeli olarak çalışan ve memurlarla aynı işi yapan geçici işçiler sözleşmeli statüsüne geçirilecek. Kamu işçileriyle benzer alanlarda çalışan geçici işçiler de daimi kadroya alınacak. Bu düzenleme esas alınırsa, sözleşmeli statüsüne geçirilecek geçici işçilerin maaşlarında bir miktar azalma olacak. Fakat taslağı hazırlayan bürokratlar, sürekli çalışma hakkı kazanmanın daha önemli olduğuna dikkat çekiyor. Yasa çıktığında, kimin sözleşmeli, kimin sürekli işçi statüsüne geçirileceğine çalıştıkları loırumlar karar verecek.

KAMPANYA İŞÇİLERİ

Tasarı, kamu kurumları, belediyeler, KİT'ler ve özel idareyi kapsıyor. Yaklaşık 200 bin kişiye "daimi işçi" statüsü kazandıracak olan düzenlemeden, belediyelerin sadece İSKİ ve ASKİ gibi kuruluşları faydalanacak. Bunların daşındaki belediyeye bağlı şirketler kapsam dışında bırakıldı. 6 aydan daha az çalışanlar ise mevsimlik ve kampanya işçisi olarak istihdam edilecek. Başbakanlıkla gönderilen ve mevzuattan "geçici işçi" kavramını kaldıran tasarının yılbaşından önce yasalaşması hedefleniyor. Kadro konusunda kararlı olduklarını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bakanlar Kurulu 'nda belirginleşmiş bir irade var. 2007 girmeden düzenlemeyi tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

BİRGÜN

Hiç yorum yok: