Memur Sitelerinden Son Haberler:

11/15/2006

Hükümet, Kamu İhale Yasası'nı değiştiriyor: 'Davetle ihale'

AB, ihale yasasındaki istisnalar konusunda hükümeti eleştirmesine rağmen, 'davet usulü ihale' kapsamı genişletiliyor. Kuruluşlar istediği firmayı çağırabilecek

Hükümet, kamunun enerji, ulaşım, telekomünikasyon gibi sektörlerdeki yapım işlerini Kamu İhale Yasası kapsamından çıkarmaya hazırlanıyor. Havalimanı, köprü, tünel, otoyol, baraj, sulama ve doğalgaz depolama tesisi başta olmak üzere birçok işin nasıl ihale edileceğini belirleyen yeni düzenlemeye göre, ihale yöntemini seçme yetkisi kurumlara verilecek. Böylece mevcut Kamu İhale Yasası'na göre afet, salgın gibi öngörülemeyen olaylar üzerine acil olarak yapılması gereken ihalelerde tercih edilebilen davet usulü ihale yönteminin serbestçe uygulanmasının ve ihalelere belirli firmaların çağrılmasının yolu açılacak.

Süreler kısalacak

Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Gerçekleştirilmesine İlişkin İhale Yasası Taslağı'na son şekli verildi. Önümüzdeki hafta ilgili kurumların görüşüne açılması planlanan taslakla kamu idareleri, mahalli idareler, KİT'ler, sosyal güvenlik kuruluşları ve fonlara ait bazı işlerin yapımı ile bazı hizmet işleri Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılacak. Mesleki kuruluşlar ile vakıf yükseköğretim kuruluşlarının ihaleleri yeni düzenlemeye tabi olmayacak.

Enerji, su, telekomünikasyon, posta ve ulaştırma alanlarındaki ihalelerin daha hızlı gerçekleşmesini hedefleyen taslak bu haliyle yasalaşırsa, ihalelerin ilan ve itiraz süreleri de kısalacak.

Taslakta idarelerin ihale ilanında ve dokümanında belirtmek şartıyla açık ihale, pazarlık (davet) usulü, belli istekliler arasında ihale ve rekabetçi müzakere usulü yöntemlerinden birisini seçebileceği belirtildi. Savunma, güvenlik ve istihbaratla ilgili, gizlilik içinde yürütülmesi gereken yapım işleri kanuna tabi olmayacak.

Hangi işler taslak kapsamında?

Söz konusu taslak kapsamına girerek Kamu İhale Kanunu dışına çıkan işler şöyle: "Köprü, tünel, otoyol, metro, raylı sistem, yeraltı otoparkı, sivil kullanıma yönelik deniz ve havalimanları ile otobüs terminallerinin yapımı işletmesi, yat limanları, baraj, sulama tesisi, içme-kullanma-endüstri suyu tesisi, arıtma tesisi, atık su uzaklaştırılması, çevre kirliliğini önleyecek yatırımlar, baraj, elektrik üretim-dağıtım-ve ticareti tesisi, katı atıkların toplanması ve taşınması, toptancı ve perakendeci halleri, fuar alanı yapımı-işletmesi, doğalgaz depolama tesisi yapımı, maden arama-çıkarma ve işletilmesi, kara-deniz-su-demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma hizmetleri."

Milliyet

Hiç yorum yok: