Memur Sitelerinden Son Haberler:

12/31/2010

4B Sözleşmeli Memur Esasları Değişti.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da yapılan değişiklik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. TAM METİN
6.6.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar,da yapılan değişiklik 31 Aralık 2010 CUMA tarih ve 27802 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kurulu'nun 22/11/2010 tarihli ve 2010/1169 sayılı kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar ile getirilen değişiklikler şu şekildedir;


Memuruz.biz


SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR ESASLAR

MADDE 1- 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasma Ilişkin Esasların 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu Esaslar, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri hakkında uygulanır."

MADDE 2- Aynı Esasların 2 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Esasların 3 üncü maddesinin birinci arasından önce gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut ikinci arasında yer alan "birinci fıkrada" ibaresi "ikinci fıkrada", mevcut dördüncü fıkrasında yer alan "üçüncü fıkra" ibaresi "dördüncü fıkra" şeklinde değiştirilmiş ve bu fikradan sonra gelmek üzere aşağıdaki ara eklenmiştir.
"Sözleşmeli personelin ücreti; pozisyon unvanı, bu unvana ilişkin eğitim düzeyi, kurumunda aynı pozisyon unvanında geçen hizmet süresi dikkate alınarak tespit edilir."
"ilgili kanunları uyarınca resmi kıyafet giymek zorunda bulunan personel için 14/9/1991 tarihli ve 91/2268 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde öngörülmüş olan giyim eşyalarından, emsali sözleşmeli personel de aynı esas ve usuller çerçevesinde faydalandırılır."

MADDE 4- Aynı Esasların 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 5- Sözleşme süreleri mali yıl ile sınırlıdır."
MADDE 5- Aynı Esasların 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "hariç olmak üzere," ibaresinden sonra gelmek üzere "kurumunda fiilen, askerlik ve doğum dışında kesintisiz" ibaresi, "geçmemek üzere," ibaresinden sonra gelmek üzere "kurumunda" ibaresi eklenmiş ve aynı aranın bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince sürekli tam iş göremezlik geliri, malûllük veya yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması,
b)Hizmetlerine gerek kalmadığı için sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi,
c) İlgilinin ek 6 ncı maddenin ikinci fıkrası uyarınca sözleşmeyi feshetmesi,
ç) İlgilinin işe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini sonradan kaybetmesi,
d) İlgilinin ölümü,"

MADDE 6- Aynı Esasların 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ve" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.


MADDE 7- Aynı Esasların 11inci maddesinin ikinci cümlesi. “Ay sonundan önce ayrılmalarda. 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanması veya ölüm sebebiyle sözleşmenin sona ermesi halleri dışında. kalem günlere düşen ödemeler doğrudan geri alınır."
şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Esasların 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Tababet Uzmanlık Tüzüğüne göre" ibaresi, “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine ııygunluğunun" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Esasların 13 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Bu Karar Esaslarına göre çalıştırılacak sözleşmeli personel 0 gün bitirilmesi gereken işlerin bitimine kadar çalışmak zorundadır. Normal çalışma sürelerini aşan bu süreler için ilgili kanunlarında öngörülen hükümler saklı kalmak kaydıyla her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilir.”

MADDE 10- Aynı Esasların mülga 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Esaslara, Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları ile Asgari Nitelikleri Gösterir (4) sayılı Cetvel eklenmiştir. Bu cetvelde belirtilenler dışında sözleşmeli personel pozisyonları kullanılamaz ve talepte bulunulamaz. Kurumlar. söz konusu cetvelde belirlenen asgari niteliklere. hizmetin gereği ilave nitelikler belirleyebilirler.”

MADDE 11- Aynı Esasların ek l inci maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin sonuna aşağıdaki fıkralar eklenrniştir.
“Sözleşmeli personelin. hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlannea sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feslıetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının
sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez.
Sözleşmesini;
a) Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan,
b) Ek 4 üncü madde çerçevesinde unvan değişikliği yapanlardan,
e) Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebiııde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birinıi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak. ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygıılanamayanlardan, tek taraflı feshedenler. bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edilebilirler.
Üçüncü ve dördüncü fıkra kapsamındakilerin yeniden istihdam edilebilnıeleri için ilk defa işe alınma prosedürünc riayet edilmesi zorunludur."

MADDE 12- Aynı Esasların ek 2 nci maddesinin dördüııeü fıkrasında yer alan “yapılacak sınavlarda" ibaresi “yapılacak sınavlar ile uygulama sınavlarında” şeklinde değiştirilmiş ve aynı ınaddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında yürütülen önemli proje ve hizmetlerde istihdam edilecek en az (B) seviyesinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip uzman unvanlı sözleşmeli personel pozisyonlanna yapılacak alımlarda. ekli (4) sayılı cetvele bağlı kalınmaksızın. bu maddenin (e) bendi hükümleri uygulanır."

MADDE 13- Aynı lîsasların ek 5 inci maddesinde yer alan “öğretmen” iharesinden sonra gelmek üzere  diyetisyen, hemşire. diğer sağlık personeli” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 14- Aynı Esasların ek 5 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki ek madde eklemniştir.
“Sözleşmenin feshi
Ek Madde 6- Personelin;
a) İşe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması,
b) İşe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini sonradan kaybetmesi,
c) Sözleşme dönemi içerisinde mazeretsiz ve kesintisiz üç gün veya toplam on gün süreyle görevine gelmemesi,
ç) Hizmet sözleşmesinde belirtilen koşullara uymaması nedeniyle bağlı bulunduklan yöneticileri tarafından yazılı olarak uyarılmasına rağmen söz konusu koşullara uymama halinin tekrarlanması,
d) Hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç kalmaması,
e) Bir proje kapsamında işe alımnası durumunda istihdam edildiği projenin tamamının veya proje bölümlerinin sözleşmede öngörülen süreden önce tamamlanması,
hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca sözleşmesi tek taraflı feshedilir.
Personel; kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla veya Ek l inci maddenin dördüncü fıkrasının ( b) ve (c) bendi uyarınca sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.

Hizmet sözleşmesi, ölüm ve 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sayılan hallerde kendiliğinden sona erer.”

MADDE 15- Aynı Esasların geçici 8 inci maddesinden Soma gelmek üzere aşağıdaki geçici maddeler eklemııiştir.

Geçici Madde 9- Bu esaslarm yururluğe girdıği tarihte, mevcut vizeli pozisyonlardan ekli (4) sayılı cetvelde yer almayanlar, kurumsal ihtiyaç devam ettiği sürece kullanılır. Bu pozisyonlarda hizmet gereği değişiklik talebi. 14 üncü ve 15 inci madde hükümlerine göre gerçekleştirilir.

Geçici Madde 10- Öğrenci Seçme ve Yerleştinııe Merkezi Başkanlığı, toplam sayısı 20'yi geçmemek kaydıyla ek 2 nci madde hükümlerine bağlı olmaksızın 20ll yılı sonuna kadar. Yüksek Öğretim Kurulunca belirlenecek esaslara göre sözleşmeli personel alabilir.”

MADDE 16- Aynı Esasların ekli (1) sayılı cetveline “HELİKOPTER MAKİNİSTİ" ve “UZMAN (TIPTA VE Diş HEKIMLİĞİNDE UZMANLIK ııðtrııvıı YÖNETMELİGINE GÖRE)" ünvanları. ekli (2) Sayılı Cetveline '“RESTARATÖR" unvanı eklemniş ve ekli (2) sayılı eervelinde yer alan “SAZ SANATÇISI” unvanı yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
MADDE 17- Bu Esaslar, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18- Bu Esasları Bakanlar Kurulu yürütür.

www.memuruz.biz





Hiç yorum yok: