Memur Sitelerinden Son Haberler:

3/20/2007

Maliye elektronik postayla hesaplara haciz koyacak

Maliye Bakanlığı'nın bankalarla görüşme aşamasına getirdiği e-haciz projesi hayata geçerse, vergi borcu bulanan mükelleflerin banka hesaplarına zaman geçirilmeden el konulabilecek. Sistem sadece vergi borçları için kullanılacak.

Vergi gelirlerini artırmak için e-beyanname, e-sorgulama gibi birçok işlemi internetten gerçekleştirilmesine önayak olan Maliye Bakanlığı, şimdi de haciz işlemlerini elektronik ortama taşıyor. E-beyanname, e-sorgulama gibi elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlere elektronik haciz (e-haciz) eklenecek. Proje kabul görürse vergi daireleri, borçlu mükelleflere koyduğu hacizleri bankalara elektronik ortamda gönderecek ve hesapların dondurulması daha kısa sürede mümkün hale gelecek. Bankaların da görüşüne sunulan projenin şu anda fizibilite çalışmaları yürütülüyor.

Vergi daireleri kendilerine bağlı mükellefleri takip ediyorlar. Ödenmeyen vergi borçları nedeniyle banka hesabı, taşıt, gayrimenkul gibi varlıklara el koyabiliyorlar. Hatta daha sonra hacizli taşıt, gayrimenkul, televizyon, buzdolapları satılığa da çıkartılabiliyor.

Toplu liste gönderiliyor

Maliye Bakanlığı yetkilileri Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile yapılan toplantılar sırasında yeni projeler üzerinde durulduğunu belirterek, elektronik haciz projesinin bunlardan birisi olduğunu söylediler. Şu anda vergi daireleri, vergi borcunu ödemeyen mükellefleri tek tek tespit ediyor, ve bir liste hazırlıyor. Bu liste 500-1.000 kişiye kadar çıkabiliyor. Listeyi toplu halde bankalara gönderiyor. Yazılı olarak gönderilen listenin ulaşması aşamasında zaman kaybı yaşanıyor. Yetkililer daha sonra bankaların tek tek kişileri incelemeye başladığını ve hesaplarına baktıklarını anlatarak, bunun da uzun bir zaman aldığını söylediler. Bankanın mükellefin hesabını bulduktan sonra dondurduğunu ve haciz işleminin yapıldığı belirtildi. Bu incelemeler sırasında hesaplardan para çekilebildiğini söyleyen yetkililer, haciz işlemlerinde hızlı davranılması gerektiğine dikkat çektiler.

Elektronik hacizin uygulanabilir olup olmadığının, sistemin nasıl çalışacağının araştırıldığını söyleyen yetkililer, başlangıç aşamasında olan projenin, uygulanıp uygulanamayacağının bankalarla tartıştıklarını söylediler.

Sadece vergi borcu için

Proje hayata geçerse vergi daireleri yine borçlu mükelleflerle ilgili listeleri çıkarmaya devam edecek ancak listeler elektronik ortamda bankalara gönderilecek ve bankalar daha hızlı davranarak tarama yapabilecek. Ardından bankaların yanıtları da elektronik ortamda vergi dairelerine aktarılabilecek. Yetkililer bu haciz işleminin sadece vergi borcu için olacağını vurgulayarak, örneğin elektrik borcu için sistemin kullanılamayacağını söylediler.

Bankalarla geçen yıl motorlu taşıt vergisini ödeme konusunda bir proje başlatıldığını belirten yetkililer, borcun artık bankalarda sorgulanabilir hale geldiğini hatırlattılar. Uygulamanın ilk başladığı dönemde bazı sorunlar yaşandığını dile getiren yetkililer, bazı küçük teknik sorunlar dışında bankalarla uyumlu çalışıldığını söylediler.

Vergide haciz işlemi zaman alıyor

* Vergi daireleri, borcunu ödemeyen mükellefleri tek tek tespit ediyor ve bir liste hazırlıyor.

* Listeyi bankalara gönderiliyor.

* Bankaların tek tek kişileri inceliyor.

* Mükellefin hesabı bulunduktan sonra dondurulup, haciz işlemi başlatılıyor.

* Zaman alan tüm bu işlemler sırasında mükellef hesabını dilediği gibi kullanıyor.

* E-haciz projesiyle bankalara listeler elektronik posta ile ulaştırılacak.

* Bankalar da daha hızlı tarama yapabilecek.

Hiç yorum yok: