Memur Sitelerinden Son Haberler:

2/25/2007

Sözleşmeli personele hayır

Üyeleri, ''kamudaki geçici işçilerin daimi kadroya alınmasına yönelik yasa tasarısından'' etkilenecek sendikaların genel başkanları, düzenlemenin giderilmesi gereken çeşitli eksiklikleri bulunduğu belirttiler. Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yasa tasarısının muhtemelen gelecek hafta TBMM gündemine geleceğini söyledi.

Tasarıda, memur işleri yapan geçici işçilere sözleşmeli personel olma ya da geçici işçi olarak kalma tercihi getirildiğini anlatan Arslan, bu konuda sözleşmeli personel pozisyonunun seçilmesi konusunda bir zorlama olduğunu savundu. Arslan, bu konudaki seçeneklerin sözleşmeli personel pozisyonu ya da daimi kadro şeklinde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Arslan, özelleştirilen kamu kurumlarında çalışan ve ''özelleştirme mağduru'' olarak nitelendirilen 5 bin civarındaki işçinin de düzenleme kapsamına alınması önerisinde bulundu. Kamu kurumlarında geçen yıl 6 aydan az çalışan, ancak yaptıkları iş süreklilik arz eden işçiler bulunduğuna dikkati çeken Arslan, ''Bu kişilerin kapsam dışında bırakılması ileride yasal sorun çıkarabilir. İlgili düzenleme mahkeme kararları ile iptal edilebilir. Bu nedenle 2006 yılında çalışan ve işleri süreklilik arz eden bütün geçici işçiler daimi kadroya alınmalı'' dedi. Mahmut Arslan, düzenlemenin diğer hükümlerini olumlu bulduklarını dile getirerek, geç kalınmış bir çalışmanın hayata geçiriliyor olmasından memnun olduklarını kaydetti.

''ASIL KADRO ALMASI GEREKENLER ALAMIYOR''
Tez-Koop-İş Genel Başkanı Sadık Özben, memur işi yapan geçici işçilere sunulan sözleşmeli pozisyon-geçici işçilik tercihini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bu tercihe zorlanan işçilerin özellikle il özel idarelerinden valiler tarafından sözleşmeli personel pozisyonunu seçmeye zorlanacaklarını ileri süren Özben, şunları kaydetti: ''5-6 ay çalışan geçici işçilere daimi kadro verilirken, 11 ay çalışan işçilerin sözleşmeli personelliğe zorlanması hakkaniyete uyan bir tavır değil. Bu kişilerin daimi kadroya geçirilmesinin maliyeti, diğer geçici işçilerin kadroya geçirilmesinden çok daha az olacaktır. Kadroya geçirilmeyi hak edenler de öncelikle 11 ay çalışan işçilerdir. Dayatmada ısrar edilirse diğer sendikalarla dayanışma içinde eylemlerimizi sürdürürüz.''

KAMPANYA İŞÇİLERİ
Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök ise geçici işçi statüsünde yılın belli döneminde çalışan işçilerin kadroya alınmasının AB'ye uyum sürecinde olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Düzenleme yapılırken şeker gibi bazı iş kollarının kendine has özelliklerinin gözden kaçırılmamasını isteyen Gök, şöyle konuştu: ''İş kolumuzda kampanya döneminde işe alınan ama doğrudan üretimde çalışan arkadaşlarımız var. Bunlar arasında kendisini usta, usta yardımcısı donanımında yetiştirenler bulunuyor. Üretime önemli katkı sunan 4-5 bin civarındaki bu arkadaşlarımızın tamamı olmasa da en azından bir bölümünün kadroya alınmasını istiyoruz. Bu konudaki girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.''

''HİÇ BİR AYRIMA GİDİLMEMELİ''
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da bu konudaki temel taleplerinin geçici işçiliğin tamamen ortadan kaldırılması olduğunu bildirdi. Kamuda geçici olarak çalıştırılan bütün işçilerin daimi kadroya alınmasını istediklerini vurgulayan Öztaşkın, ''Hükümetin bu konuda bazı ayrımcı politikaları var. 6 ay gibi bir sınırdan söz ediliyor. Buna karşı çıkıyoruz, bu ve başka tür ayrımları doğru bulmuyoruz'' dedi.

Hiç yorum yok: