Memur Sitelerinden Son Haberler:

4/27/2006

2006 Kpss Bşvuruları Başladı.

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI (KPSS) ADAYLARININ DİKKATİNE



03.05.2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan ?Kamu Görevlerine ilk Defa Atanacaklar için Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik? hükümleri uyarınca 2006 yılında Kamu Personel Seçme Sınavları (KPSS) yapılacaktır. Diğer taraftan adı geçen Yönetmelikte yapılan değişiklikle, 2006 yılında yapılacak sınavların sonuçlarının geçerli olacağı sürede 2004-KPSS sonuçlarının da geçerli olacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre 2004-KPSS?ye giren ve öğrenim düzeyleri değişmeyen adayların 2006 yılında yapılacak sınavlara girmeleri zorunlu değildir.



2006 yılında yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavları

1. Lisans mezunları ve lisans programlarından mezun olabilecekler için KPSS 81 il merkezi ve Lefkoşa?da 01-02 Temmuz 2006 tarihlerinde yapılacaktır (2006-KPSS/1). Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacak bu sınavda Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin uygulanacağı Cumartesi sabah oturumuna tüm adayların girmesi zorunludur. Adaylar, Kılavuzu inceleyerek diğer oturumlardan hangilerine katılacaklarına karar vereceklerdir.

2. Ortaöğretim ve önlisans mezunları ile bu öğrenim düzeylerinden mezun olabilecekler için KPSS 17 Eylül 2006 tarihinde ÖSYM Sınav Merkezlerinde (81 il merkezi, 70 ilçe merkezi ve Lefkoşa?da) tek oturumda yapılacaktır (2006-KPSS/2).

2006-KPSS/1 başvuruları için ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri, ÖSYM büroları ve belirli ortaöğretim kurumları (lise ve dengi okullar) Başvuru Merkezi olarak görev yapacaktır. 2006-KPSS/1 başvurularının yapılacağı Başvuru Merkezlerinin tam listesi ÖSYM?nin internet sitesinde 24 Nisan 2006 tarihinde yayımlanacaktır.

2006-KPSS/1 Başvuruları

2006-KPSS/1?e başvurmak isteyen adaylar 27 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında KPSS Başvuru Merkezlerinden birine başvurarak 2 YTL karşılığında 2006-KPSS/1 Kılavuzunu satın alacaklardır.

2006-KPSS/1 Kılavuzunun satın alınmasından sonraki işlemler ?eski? ve ?yeni? adaylar için aşağıda açıklanan biçimde sürdürülecektir.

1. 2004 ve 2005 yıllarında yapılan KPSS sınavlarından en az birine lisans düzeyinde girmiş olan adaylar (?eski? adaylar), Kılavuzu satın aldıktan sonra, 27 Nisan - 10 Mayıs tarihlerinde Kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek sınav ücretini (girecekleri oturum sayısının 1/2/3/4 olmasına göre 35/45/55/65 YTL) yatıracaklar ve sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra, 01-12 Mayıs tarihleri arasında internet aracılığıyla başvuru işlemlerini bizzat kendileri yapacaklardır.

2. 2004 ve 2005 yıllarında yapılan KPSS sınavlarına hiç girmemiş ya da ortaöğretim ya da önlisans düzeyinde girmiş şimdi lisans düzeyinde girmek isteyen adaylar (?yeni? adaylar) Kılavuzu satın aldıkları başvuru merkezinden randevu alacaklar ve 27 Nisan - 10 Mayıs tarihlerinde Kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek sınav ücretini (girecekleri oturum sayısının 1/2/3/4 olmasına göre 35/45/55/65 YTL) yatıracaklardır. Yeni adaylar sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra 01-12 Mayıs tarihleri arasında randevu aldıkları başvuru merkezine Kılavuzda belirtilen belgelerle birlikte gidecekler ve başvuru hizmet ücreti olarak 3 YTL ödeyeceklerdir.

2006-KPSS/1 Kılavuzunda, ayrıca 2004-KPSS ve 2006-KPSS/1 sonuçlarının normal, özürlü, eski hükümlü işçi alımında da kullanılacağına ilişkin Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) bir duyurusu bulunmaktadır.

4/25/2006

Milletvekillerine, kıyak emeklilik ve her ay 1280 YTL temsil tazminatı

25.04.2006
Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Anayasa'nın eşitlik ve adalet ilkesine aykırı bularak iptal ettiği 'kıyak emeklilik' bu kez sessizce gerçekleştirildi. Üstelik kıyak düzenleme işçi, memur ve esnafın fedakârlık yapması istenen ve topluma 'reform' diye sunulan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapıldı. Yeni düzenlemeyle, Meclis'teki emekli milletvekillerine ekstradan her ay 1280 YTL 'temsil tazminatı' ödemesi yapılacak.

Bu durumdan, şu an Meclis'teki yaklaşık 400 milletvekilinin yararlanması bekleniyor. Emekli vekillerin aylığında 1190 YTL'lik düşüş yaratması söz konusu olan sosyal güvenlik destek primi ödemesinden de kaçış yolu açıldı.

Mevcut durum nasıldı?
Yürürlükteki mevzuata göre, emeklilik için gerekli yaşı dolduran ve iki yıl milletvekilliği yapan herkes, daha önceki çalışma yaşamı boyunca gelirini asgari ücret üzerinden gösterip bu rakam üzerinden de prim ödemiş olsa dahi Emekli Sandığı'ndan 3 bin 440 YTL aylıkla emekli olabiliyor.
SSK veya Bağ-Kur'dan 464 YTL tutarındaki asgari rakam üzerinden emekli aylığı almakta olanlar bile iki yıl milletvekilliği yaptıktan sonra Emekli Sandığı'na geçerek emekli aylıklarını 3 bin 440 YTL'ye yükseltiyorlar. Bu rakamın içerisinde, 30 bin gösterge rakamının memur aylığı katsayısıyla çarpımı sonucu hesaplanan ve şu an 1280 YTL seviyesinde olan 'temsil tazminatı' da bulunuyor.

9 bin 960 YTL az geldi
Eğer bu şekilde emekli aylığı almaktayken milletvekilliğine devam edilirse, 1280 YTL tutarındaki temsil tazminatı kesiliyor ve böylece emekli aylığı 2 bin 160 YTL'ye düşüyor. Milletvekili maaşı olarak da ayrıca 7 bin 800 YTL (Nisan 2006 bordrosu) alan emekli bir vekilin eline böylece ayda toplam 9 bin 960 YTL geçiyor.
Yeni durumda ise Meclis alt komisyonda sessiz sedasız bir şekilde Sosyal Güvenlik Kanunu'na eklenen düzenlemeyle gelecek yıl ocak ayından itibaren emekli milletvekillerinin eline, ileride memurlara yapılacak zamlar hariç olmak üzere 11 bin 240 YTL geçecek.
Bunu gerçekleştirmek amacıyla ilk önce, üç ayrı maddenin içine sıkıştırılan hükümlerle, vekillere ödenen emekli aylığı ve temsil tazminatı ayrımı kaldırılarak, 'temsil' emekli aylığının içine katıldı.

Yasadan çıkarıldı
Bir başka maddeye sıkıştırılan hükümle de sadece TBMM üyesi olarak değil, aylık alsın almasın herhangi bir yerde çalışan veya yönetim kurullarında görev alan emekli vekillere temsil tazminatı ödenmeyeceğine dair Emekli Sandığı Kanunu'ndaki hüküm yasadan çıkarıldı. Böylece, çalışmaya devam eden emekli milletvekillerinin temsil tazminatı almasının önündeki engel kaldırılmış oldu.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül geçen haftaki görüşmeler sırasında, emekliliği hak etmemiş milletvekillerinin de temsil tazminatından yararlandırılmasına ilişkin hükmün son anda yasaya konulması girişimlerini güçlükle önlemişti.

Gerekçe 'Anayasa' imiş
Alt Komisyon Başkanı AKP'li Zekai Özcan, düzenlemenin, Anayasa'nın 86. maddesine uyum amacıyla gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Milletvekili ödenek ve yolluklarını düzenleyen Anayasa'nın 86. maddesi, milletvekillerine ödenen emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilemeyeceğini düzenliyor. Özcan, kesintinin Anayasa'ya aykırı bir şekilde yapıldığını, eğer bir milletvekili dava açarsa geçmişe dönük tüm tazminatlarını faiziyle alabileceğini söyledi.
Ancak Anayasa'nın bu hükmü yıllardan beri yürürlükte olmasına karşın, son dönemlerdeki milletvekilleri, görevdeyken temsil tazminatı almayı sağlayan 'kıyak emeklilik'ten kaçınmışlardı.

Destek primi ne olacak?
Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, emekli aylığı alırken yeniden çalışmaya başlayanların, yeni işte elde ettikleri kazancın yüzde 32.5'i tutarında 'sosyal güvenlik destek primi' kesilmesini düzenliyor. Destek priminin yüzde 14'ü işçi ve memurların kendilerince, yüzde 18.5'i ise işverenleri tarafından ödenecek.
Halen destek primi için emekli aylıklarından sadece yüzde 10 (aylık 40-50 YTL) kesilen esnaf ve serbest meslek sahipleri bu düzenlemeyle en az asgari ücretin yüzde 32.5'i oranındaki, yani 172 YTL'lik primi kendileri ödeyecek.

Bu arada DİSK, KESK, TMMOB ve Ankara Tabib Odası (ATO), yeni yasayı protesto etmek amacıyla geçen hafta Ankara'da düzenledikleri eylemde havaya ateş açan polisler hakkında suç duyurusu içeren dilekçeyi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu. KESK Ankara Sözcüsü Cemal Yıldırım, Ankara Adalet Sarayı önünde bir açıklama yaparak düzenledikleri eylemde, polisin katılımcıların üzerine ateş açtığını öne sürdü.

Ayda 1190 YTL'lik 'kolaylık'
Uygulanacak yasaya göre, çalışmaya devam eden emekli milletvekillerden de maaşlarının yüzde 14'ü oranında (1190 YTL) destek primi kesilecek.
Ancak AKP'li Zekai Özcan, eğer milletvekilleri TBMM Başkanlığı'na dilekçeyle başvurursa kendilerinden kesilmesi gereken destek priminin de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ödenebileceğini söyledi.

Özcan, memurların yeni yasadan dolayı artacak prim yükümlülüklerinin iki yıl süreyle çalıştıkları kurum tarafından karşılanmasına ilişkin hükümden vekillerin de yararlanabileceğini söyledi. Bu durumda emekli milletvekilleri, toplumun tüm kesimlerinden fedakârlık istedikleri yeni yasadan dolayı 1190 YTL'lik destek primi ödemesinden kurtulacakları gibi, kıyak emeklilikle gelirleri ayda 1280 YTL de artmış olacak.

Radikal

4/20/2006

Emeklilikte yeni dönem başlıyor



Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra, ilk defa sigortalı olan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurmuş olmak ve en az 9 bin gün prim ödemek şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanacak.

Yasaya göre adına prim ödensin veya ödenmesin, 18 yaşından küçükler ise sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanacak.

Yasayla, yükseköğrenim görmüş ve 25 yaşını doldurmuş kız çocukları, kendisine bakmakla yükümlü kişinin sigortasından yararlanamayacak. Estetik amaçlı ameliyatlar ve ortodontik diş tedavileri ile alternatif tıp uygulamaları dışındaki sağlık hizmetleri, genel sağlık sigortası kapsamında, kurumca karşılanacak.

İki kez tüp bebek tedavisi hakkı

Sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu kişi, öğretim üyesine tedavi ve muayene olmak için fark ödeyecek.

Çocuğu olmayan 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük sigortalı kadının iki kez tüp bebek tedavi masraflarını ise kurum karşılayacak..

Boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocuklara bağlanmış gelir ve aylıklar da kesilecek.

Yasayla birlikte getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

* Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklar hakkında, kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak. Çırak, işletmelerde beceri eğitimi gören öğrenciler ile üniversite sırasında zorunlu staj yapan öğrenciler de kısa vadeli sigorta kollarına tabi tutulacak.

* İş kazası ve meslek hastalığı hallerinde, sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak. Bu nedenlerle ölen hak sahiplerine gelir bağlanacak, cenaze yardımı ödenecek. Gelir alan eş ve çocuklara evlenme yardımı verilecek.

* Hastalık, analık hallerinde, geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi için 120 gün olan kısa vadeli sigorta primi bildirilme şartı, 90 güne çekiliyor.

* Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme yardımı verilecek.

* İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10 oranında azaldığı tespit edilen sigortalılar, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanacak. Bu gelir, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanacak.

* Çalışma gücünün en az yüzde 60'ını iş kazası veya meslek hastalığı sonucu kaybettiği tespit edilen sigortalı, malullük sigortası bakımından malul sayılacak.

Emeklilik yaşı kademeli olarak artacak

İlk defa sigortalı olan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurmuş olmak ve en az 9 bin gün prim ödemek şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanacak. Emeklilik yaşı 2036'dan itibaren kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2048'de kadın ve erkek için eşitlenerek 65 olacak.

Buna göre, emeklilik yaşı şu şekilde olacak:

1 ocak 2036-31 aralık 2037 tarihleri arasında kadın için 59, erkek için 61
1 ocak 2038-31 aralık 2039 tarihleri arasında kadın için 60, erkek için 62
1 ocak 2040-31 aralık 2041 tarihleri arasında kadın için 61, erkek için 63
1 ocak 2042-31 aralık 2043 tarihleri arasında kadın için 62, erkek için 64
1 ocak 2044-31 aralık 2045 tarihleri arasında kadın için 63, erkek için 65
1 ocak 2046-31 aralık 2047 tarihleri arasında kadın için 64, erkek için 65
1 ocak 2048 tarihinden itibaren kadın ve erkek için 65

Sigortalılar, yaş hadlerine 3 yıl eklenmek ve adlarına en az 5 bin 400 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak koşuluyla yaşlılık aylığı alabilecekler.

Yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalı maden işçilerinin emeklilik yaşı ise 55 olacak.

İsteğe bağlı sigorta

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için zorunlu sigortalı olarak çalışmamış olmak, 18 yaşını doldurmak ve dilekçeyle kuruma başvurmak gerekecek. İsteğe bağlı sigortalılar, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında belirleyecekleri kazanç üzerinden yüzde 20 oranında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalıları ise yüzde 12 oranında genel sağlık sigortası primi ödeyecek.

İsteğe bağlı sigortalıların sağlık sigortasından yararlanmama durumunda değişiklik yapılarak, primin yüzde 12'si oranında ödeme yapması kaydıyla sağlık hizmetinden yararlanabilme imkanı getirildi.

Genel sağlık sigortası neleri kapsıyor?

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, hastalık ve analık nedeniyle ayakta veya yatarak, acil sağlık hizmetleri verilecek. Ayrıca bu kapsamda 18 yaşına kadar ağız ve diş tedavileri ile 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almış kişilerin ortodontik diş protezlerinin belirlenen tutarının yüzde 50'si karşılanacak.

Sağlık hizmetleri, kişinin iyileşmesine kadar sürecek. Hekimin veya diş hekiminin göreceği lüzum üzerine genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yurtdışı dahil yerleşim yeri dışına yapılan sevklerinde, kendisinin ve bir kişiyle sınırlı olmak üzere refakatçisinin yol gideri ve gündelikleri karşılanacak.

Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde, iki kez tüp bebek tedavi masrafları kurum tarafından karşılanacak. Estetik amaçlı sağlık hizmeti ve estetik amaçlı ortodontik dış tedavileri, alternatif tıp uygulamaları ise karşılanmayacak. Yurt içinde tedavisi mümkün olmayan sigortalı ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, yurt dışında tedavi olabilecek.

Muayene ücreti 2 YTL

Genel sağlık sigortalısı sayılanların, sağlık hizmeti sunucusuna başvurdukları tarihten önceki son 1 yıl içinde 30 gün genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekecek. İsteğe bağlı sigortalılarda ise prim borcu bulunmaması koşulu aranacak.

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı alınacak. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayaktan tedaviden sağlanan ilaçlar, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için ise yüzde 10 ila 20 oranında katılım payı alınacak.

İş kazası ve meslek hastalıkları ile askeri tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri, afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri, raporla belgelenen kronik hastalıklar, hayati öneme sahip organ nakli, kontrol muayeneleri, harp okulu ve polis akademisi öğrencilerinden katkı payı alınmayacak. Eğer sigortalı sevk zincirine uymadan tedavi görürse, belirtilen oranlar yüzde 50 oranında artırılacak.

CNN TURK

4/05/2006

Kpss-A ve Yaş Sınırı Sorunu

'Yaş Şartı', KPSS-A Sınavlarında da Standart Olmalı 04.04.2006

Özel HaberOcak ayı içerisinde önce "'30 Yaşından Gün Almamış Olmak' Şartı Ne Derece Hukuki?", daha sonra da "KPSS'de Yaş Şartından Mağdur Olanlar İçin Örnek Dilekçe" başlığı ile ÖSYM tarafından yapılan merkezi memur yerleştirmelerinde yaşanan yaş mağduriyetini dile getirmiştik. Bu sorun, ziyaretçilerin, tepkilerini yazılı dilekçe yoluyla Başbakan'a iletmesi üzerine, iki ay geçmeden düzeltilmiştir. Ancak, sorun sadece ÖSYM'nin yaptığı merkezi memur yerleştirmeleri için çözülmüş olup, kurumlar tarafından yapılan KPSS-A sınavları için sırun hala devam etmektedir. Peki bu sorun nasıl çözülür?

KPSS-A nedir?

Müfettiş, Uzman, denetmen, kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı gibi kadrolar KPSS-A kadrolardır. Bu kadrolar için ÖSYM yapacağı KPSS sınavına lisans düzeyinde girmiş olmak gerekmektedir. ÖSYM sınavı sonrasında ayrıca kurumlar tarafından yazılı ve sözlü sınav yapılmaktadır.

Kurumlar arasında bir standart yok

Kurumlar tarafından yapılan yazılı sınavlarda bir standart bulunmamaktadır. Kimi kurumlar 30 yaşından gün almamış şartını yeterli görürken kimi kurumlar 35 yaş şartını aramaktadır. Bu konuda bir standart bulunmamaktadır.

Standart olmamasının nedeni ve çözüm yolu

Kamu kurumları arasındaki uygulama farklığının nedeni kurumsal yönetmeliklerdeki hükümlerden kaynaklanmaktadır. Sorunun çözümü içinde KPSS-A kadrolarına yapılacak atamaları düzenleyen bu kurumsal yönetmelik hükümlerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun içinde en uygun yol Başbakan tarafından yayımlanacak bir genelgedir. Başbakan tarafından yayımlanacak ve tüm kurumlara gönderilecek bir genelge ile "35 yaş şartı" bir standart olarak belirlenebilir ve kurumların yönetmeliklerini buna göre değiştirmeleri istenebilir. Böyle bir genelge çıkması halinde, kamu kurumları genelgede belirtilen süre içinde yönetmeliklerini değiştirebilirlar.

Ne yapılabilir?

Genelgenin çıkması ise adayların göstereceği tepkiye bağlıdır. Bu konudaki en uygun tepki sorunu Başbakan'lığa yazmak ve çözüm için bir genelge çıkarılmasını talep etmektir. Başbakanlığa gönderilecek dilekçelerin; mail, BİMER, faks gibi yollardan ziyade yazılacak dilekçenin posta yoluyla gönderilmesi çok daha uygun bir yöntemdir. Dilekçelerin ortak bir metin olmaması daha etkili olacaktır. Bu nedenle, herkesin kendi özel sorunu anlatarak ve kurumlar arasında farklılık olduğunu belirterek dilekçesini yazması gerekmektedir.

Sitemizde daha önce KPSS-B kadroları için yayımlanan dilekçeyi görmek için buraya tıklayınız.

Forumda bu konuda açılmış olan bir başlığı görmek ve bu başlıktaki bilgi alış verişini görmek için tıklayınız.

Bu haberin tam metni ve linkleri :
http://www.memurlar.net/haber/42496/
adresinden alınmıştır. Memurlar.net in bu sayfasından forlara ve linklere ulaşabilirsiniz

4/03/2006

2006 Yabancı Dil Sınavı (YDS) Başvuruları

25 Haziran 2006 tarihinde devlet üniversitesi rektörlüklerinin bulunduğu 40 merkez ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti?nde (KKTC) Lefkoşa´da yapılacak 2006 Yabancı Dil Sınavı (YDS), sınav ücreti yatırma için ilk günü 3 Nisan 2006, son günü 17 Nisan 2006 tarihidir.